Kwaliteit en een gezonde prijs!

Gezondheid & Vitamines Afvallen Huishoudelijk Uiterlijk & Verzorging Eten & Drinken Baby / Mama

Help, ik heb een tekenbeet!

Een teek is geen insect, maar een spinachtige geleedpotige parasiet. Een teek heeft 4 paar poten en je ziet geen verschil tussen zijn voor- en zijn achterlijf.

Harde en zachte teken


De familie van de teken is enorm, met ruim 800 soorten. Er zijn harde en zachte teken. Harde teken danken hun naam aan hun harde rugschild. Bij de zachte teek is de rugbedekking leerachtig.

Parasieten


Teken leven van het bloed van mensen en vooral van dieren, meestal kleine knaagdieren, huisdieren, herten, schapen of vogels. Een teek herkent zijn prooi aan trillingen en temperatuur. Teken hebben geen gebit, maar zetten zich vast door de huid open te krabben en hun snuit erin te steken. Harde teken brengen daarbij een kraagje aan onder de huid. Daarmee kunnen ze tot 72 uur blijven zitten om bloed te zuigen.

Ziekteverwekkers


Van een teek kun je veel last hebben. Teken kunnen namelijk bij het bloed zuigen virussen, bacteriën, parasieten en zelfs gif overbrengen. Wordt de teek verdoofd (mbv alcohol) of verhit (mbv sigaret), dan raakt hij in shock en geeft als reactie via zijn speeksel zijn ziekteverwekkers af.

De ziekte van Lyme


De bekendste en gevaarlijkste bacterie die een teek bij zich kan hebben, is de bacterie Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme kan uiteindelijk leiden tot ernstige gezondheidsklachten.

De ziekte van Lyme kent 3 stadia:  1. In 35 tot 50% van de gevallen ontstaat er binnen 3 weken op de beetplek een rode ringvormige plek. Die plek breidt zich dan langzaam uit, vervaagt in het midden en verdwijnt dan

  2. Er ontstaan griepachtige verschijnselen zoals: hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in armen en benen. Ook deze verschijnselen gaan vanzelf weg.

  3. In de laatste fase, dit kan maanden later zijn, kunnen gewrichtspijn, hartritmestoornissen en aandoeningen van het zenuwstelsel ontstaan.


In Nederland draagt ongeveer 24% van de teken de Borrelia bacterie bij zich. Per jaar zijn er 22.000 besmettingen met de ziekte van Lyme, maar dat aantal stijgt.

Wat te doen bij een tekenbeet


Na een tekenbeet moet je snel handelen. Als je wacht op de eerste ziekteverschijnselen kan de besmetting al chronisch zijn. Ga altijd naar de huisarts als er een rode ring rondom de beetplek ontstaat of als je klachten hebt.

Hoe verwijder je een teek?


Zorg ervoor dat een teek binnen 8 uur wordt verwijderd, dan is het besmettingsrisico het kleinst. Haal de teek in zijn geheel weg en desinfecteer daarna met alcohol. Dit kan met een pincet of met een speciale tekentang.

  1. Open de grijper van de tekentang door met de wijsvinger op het achterstuk van de tang te drukken

  2. Plaats de tekentang over de teek heen zo dicht mogelijk tegen de huid en laat de grijper vervolgens sluiten.

  3. Draai de vastgeklemde teek een kleine slag naar links en een kleine slag naar rechts, zodat de teek gedeeltelijk los komt. Trek daarna met een paar voorzichtige rukjes de teek recht uit de huid

  4. Desinfecteer de beetplek

  5. Zet de datum van de beet in je agenda

  6. Test de teek met een tekentest op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie


Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen

Teken gedijen het beste in het gras, struikgewassen, heide en in lage begroeiing. Daarom komen ze meestal als eerste in aanraking met je voeten, enkels en onderbenen. Teken hechten zich het liefst op warme vochtige plekken zoals, knieholten, liezen, oksels en bilspleet. Bij kinderen zijn teken ook vaak te vinden achter de oren of in de haargrens.

Bedek je huid zoveel mogelijk om een tekenbeet te voorkomen en stop je broekspijpen in je sokken. Er zijn speciale geïmpregneerde sokken die de voeten en enkels nog beter beschermen.

De onbedekte huid kun je het beste insmeren met een insectwerendmiddel met deet. Daarnaast is het raadzaam om een petje te dragen. Je vindt deze artikelen op Dekwaliteitsdrogist.nl

 

Wil je niets missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, scherpe aanbiedingen en nieuws.