Kwaliteit en een gezonde prijs!

Gezondheid & Vitamines Afvallen Huishoudelijk Uiterlijk & Verzorging Eten & Drinken Baby / Mama

Het uitrekenen van je ovulatie, wanneer ben je vruchtbaar?

Wat is je ovulatie


De ovulatie of eisprong is het moment dat bij de vrouw de eicel uit de eierstok komt. De ovulatie vindt 1 keer per menstruatiecyclus plaats en is het moment dat de eicel door de eierstok wordt afgestoten. Op het moment van de ovulatie, oftewel de eisprong, gaat de eicel vanuit de eierstok via de eileider naar de baarmoeder. Rondom dat moment liggen de meest vruchtbare dagen. Tijdens deze dagen is de kans om zwanger te raken dan ook het grootst. Na de ovulatie kan de eicel slechts een paar uur bevrucht worden door een zaadcel, een zaadcel kan meerdere dagen blijven leven in het lichaam van de vrouw.

Hoe verloopt een cyclus


De cyclus verloopt bij iedere vrouw anders. Daarom is het belangrijk dat je inzicht probeert te krijgen in hoe jouw cyclus verloopt. Je kunt dat doen door goed bij te houden om de hoeveel dagen je ongesteld wordt. Ongeveer 14 dagen voor je menstruatie vindt de eisprong plaats. Maar aangezien de eisprong maar kort is, is het belangrijk om de eisprong exact te bepalen.

Hoe bepaal je je ovulatie


Dit kan op twee manieren:
• Door het bijhouden van een cycluskaart: hierin kan je je temperatuur, verandering van slijm en andere symptomen bijhouden.
• Door het gebruiken van een ovulatietest. Een ovulatietest meet het LH hormoon in de urine van de vrouw. Op het moment dat er veel LH hormoon in de urine zit is er sprake van een LH piek welke gelezen wordt door de ovulatietest.

De ovulatietest is de meest betrouwbare manier om te kijken of je vruchtbaar bent. Maar een dergelijke test heeft ook nadelen. Zo moet de urine zuiver zijn en moet de test iedere dag op hetzelfde moment uitgevoerd worden. Daarnaast kan het zijn dat het gebruik van de test leidt tot extreme fixatie wat leidt tot stress of het geen zin hebben in seks.

In veel gevallen is het niet nodig om je ovulatie te bepalen. Veel stellen hebben geen enkele moeite met zwanger worden, andere juist weer wel. Mijn advies is om te starten met een cycluskaart, dit geeft namelijk al een redelijke indicatie om te kijken of je vruchtbaar bent. Lukt het je op deze manier niet om zwanger te worden ga dan over op het gebruik van een ovulatietest. Probeer ten alle tijden zoveel mogelijk ontspannen te blijven, want stress en fixatie hebben in de meeste gevallen een averechts effect.

Bij dadrogistonline.nl vindt u een uitgebreid assortiment ovulatietesten

Wil je niets missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, scherpe aanbiedingen en nieuws.