Kwaliteit en een gezonde prijs!

Gezondheid & Vitamines Afvallen Huishoudelijk Uiterlijk & Verzorging Eten & Drinken Baby / Mama

Ik heb een glutenallergie, waar moet ik nu op letten?

Glutenallergie


2-3% van de Nederlandse bevolking heeft last van een glutenallergie, maar wat houdt dit nu in en waar moet je op letten. Glutenallergie is een aandoening aan de dunne darmen. Indien mensen met een dergelijke allergie voedsel eten met gluten ontstaan er beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor zijn de darmen niet meer in staat om voedingsstoffen als koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen te onttrekken uit het voedsel. Een gezonde dunne darm heeft darmvlokken op het slijmvlies die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen worden opgenomen.

Wat zijn gluten


Gluten is een eiwit. Het komt voor in gerst, haver, rogge en tarwe! In veel voedsel zitten dus gluten. In het geval van een glutenallergie moet je producten die gluten bevatten laten staan om aantasting van de dunne darm te voorkomen.

Wat zijn symptomen van een glutenallergie?


Zoals ik al zei leidt een glutenallergie tot beschadiging van de slijmvliezen van de dunne darmen waardoor voedingsstoffen niet worden opgenomen. Dit kan leiden tot 1 of meerdere van de volgende klachten:

 • diarree

 • braken

 • gebrek aan energie

 • vermoeidheid

 • verminderde eetlust

 • gewichtsverlies

 • bloedarmoede

 • groeiachterstand

 • spierklachten

 • osteoporose oftewel botontkalking

 • huidproblemen

 • tekort aan vitamine (aften in de mond)


Met behulp van een inwendig onderzoek middels het weghalen van een stukje darmweefsel kan glutenallergie worden vastgesteld. Via de mond wordt een buigbaar kijkslangetje met een tangetje naar binnen gebracht. Binnen 10 minuten wordt er zo een stukje darmweefsel weggehaald. Een glutenallergie heb je voor de rest van je leven, het gaat nooit meer over.

Glutenallergie, en nu?


Bij de vaststelling van een glutenallergie moet voedsel met gluten worden vermeden. Nu is een glutenvrij product nooit helemaal zonder gluten, maar er moeten in ieder geval minder dan 20mg gluten per 100gram in zitten.

Gluten komen voor in granen, zoals tarwe, rogge, spelt, gerst en haver en is dus aanwezig in veel van onze dagelijkse voeding als brood, koekjes, pasta, vermicelli maar ook bv drop. Inmiddels zijn er in de supermarkt en reformzaken al heel veel glutenvrije producten verkrijgbaar. Op het moment dat iemand met een glutenallergie aangepast gaat eten (een glutenvrij dieet) krijgt de darmwand de mogelijkheid om te herstellen. Het is noodzakelijk om aanvullende vitaminen en mineralen te slikken omdat je nooit weet of de darmen alle voedingsstoffen op de juiste wijze opneemt.

Het komt voor dat de darmen dusdanig beschadigd zijn dat ook lactose niet goed verdragen wordt. Lactose komt voor in melkproducten zoals melk (varianten), vla en yoghurt. Inmiddels is er ook al een ruim assortiment lactose vrije producten verkrijgbaar in Nederland.

Bij dadrogistonlin.nl vindt u een uitgebreid assortiment glutenvrije producten, daarnaast hebben we een zeer ruime keuze aan voedingssupplementen om toch voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Wil je niets missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, scherpe aanbiedingen en nieuws.