Kwaliteit en een gezonde prijs!

Gezondheid & Vitamines Afvallen Huishoudelijk Uiterlijk & Verzorging Eten & Drinken Baby / Mama

Interview met een diabetes, hoe is het leven met suikerziekte!

Diabetes is een steeds vaker voorkomend probleem in Nederland. Mijn buurman is suikerpatiënt, ik wil graag zijn ervaringen met u delen.

Wat is diabetes eigenlijk:


Bij mensen zonder diabetes maakt de alvleesklier insuline aan wat er voor zorgt dat de hoeveelheid glucose in het bloed constant blijft. Bij mij wordt er geen insuline aangemaakt waardoor er te weinig glucose opgenomen wordt door de verschillende delen van het lichaam. Hierdoor heb ik te veel glucose in mijn bloed.

Insuline, glucose ... lastige termen, wat is dat precies:


Insuline moet je zien als een transporthormoon dat de glucose transporteert naar de diverse lichaamscellen.
Glucose is een van de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam wat we via ons voedsel binnenkrijgen. Ons voedsel bestaat o.a. uit koolhydraten, een verzameling van alle suikers die in onze voeding zitten. In het maagdarmkanaal wordt dit omgezet in glucose dat via de lever in de bloedbaan terecht komt. Via de bloedbaan wordt de glucose naar de diverse lichaamscellen vervoerd en geeft het energie af.

Hoe kwam je erachter dat je last had van diabetes


In eerste instantie was ik erg moe, ik dacht dat het door de drukte op mijn werk kwam. Toen ik ook begon af te vallen ben ik langs gegaan bij de drogist. De drogist vroeg of ik ook veel dorst had en veel moest plassen, wat inderdaad het geval was. Hij heeft me toen doorverwezen naar de huisarts waar ik een test gedaan heb, daaruit bleek inderdaad dat ik diabetes heb. Diabetes kwam niet voor in mijn familie, dus zelf had ik dit nooit bedacht.

Wat betekend dit voor je?


Diabetes gaat niet over, maar het kan wel goed behandeld worden door het reguleren van de bloedglucose. Ik heb last van diabetes type 1, waardoor ik insuline moet spuiten. Ieder mens heeft een klein beetje insuline nodig om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Extra insuline heb ik nodig voor het eten of als ik een koekje of iets dergelijke eet. Bij fysieke inspanning heb ik juist minder insuline nodig. Bij mensen zonder diabetes regelt het lichaam dit allemaal zelf, maar ik moet de natuur een handje helpen.

Diabetes type 1, zijn er dan meerdere types?


Er zijn diverse typen diabetes, maar type 1 en 2 zijn de bekendste. Het verschil is dat bij type 1 het lichaam helemaal geen insuline aanmaakt terwijl bij type 2 er te weinig insuline aangemaakt wordt. Type 2 komt met name voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht.

Heb je nog tips voor andere mensen?


Ik werd nogal overvallen met het feit dat ik diabetes heb. Dus ik raad iedereen aan om zijn of haar lichaam goed in de gaten te houden. Ben je veel moe, heb je extreme dorst en val je opeens af ga dan naar de huisarts of doe zelf een test. Tegenwoordig zijn de diabetestests ook te krijgen via de drogist.

Wil je niets missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, scherpe aanbiedingen en nieuws.