Kwaliteit en een gezonde prijs!

Gezondheid & Vitamines Afvallen Huishoudelijk Uiterlijk & Verzorging Eten & Drinken Baby / Mama

Wat te doen bij een bijensteek, wespensteek of dazensteek

In Nederland komen veel bijen, wespen en dazen voor, met name in de zomer! Hoe zachter de winter geweest is, hoe meer bijen, wespen en dazen we vaak zien in de zomer.

Bijen en wespen steken vooral als ze zich bedreigd voelen!


Bij bijen steken de wachters, dit zijn de bijen die zijn aangewezen hun volk te beschermen. Bij het steken laat de bij de angel achter in de huid, de bij gaat vervolgens dood. De angel moet snel uit de huid gehaald worden omdat deze door blijft gaan met het pompen van gif. Het verwijderen van de angel kan door middel van krachtig zuigen met de mond of met behulp van een uitzuigpompje. Wanneer je de angel met de mond uitzuigt moet je natuurlijk het vocht uitspuwen. Een bij laat bij het steken een geurstof op de huid achter die andere bijen waarschuwt. Door met wat gras of iets anders over de huid rondom de steek te schuren, maskeer je de geurstof.
Verder kun je de steekplaats koelen met een natte doek een ijskompres om de zwelling tegen te gaan. Er zijn diverse producten op de markt om te smeren die de klachten verlichten

Herkennen van een steek


Een bijensteek is te herkennen aan een stekende of brandende pijn. Er ontstaan direct irritatieverschijnselen. De huid rondom de steek wordt dik en rood, in sommige gevallen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt.

Het lichaam maakt allergische antistoffen aan na een bijensteek. Bij een volgende steek koppelen deze antistoffen zich aan het bijengif waardoor de stof histamine vrij komt in het bloed. De histamine zorgt voor allergische reacties bij mensen, die in bepaalde gevallen aak ernstige symptomen teweeg kunnen brengen zoals benauwdheid of een shockeffect. In dergelijke gevallen moet direct een huisarts geraadpleegd worden

In tegenstelling tot een bij verliest een wesp zijn angel niet bij het steken, daarnaast blijft een wesp gewoon leven na de beet. Zoals gezegd steken wespen met name als ze zich bedreigd voelen, maar ook met weinig provocatie kunnen ze al steken. Wanneer wespen te weinig voedsel kunnen vinden kunnen ze agressiever worden en eerder steken. Dit is vaak later in het seizoen.

De symptomen van een wespensteek zijn over het algemeen hetzelfde als van een bijensteek. Het kan dus behoorlijk veel pijn doen. De steekplaats is zichtbaar als een klein gaatje en de huid er om heen wordt dik en rood. Net als bij een bijensteek zijn er een aantal dingen die je kunt/moet doen om de verschijnselen te verminderen: uitzuigen, koelen en smeren. Indien u gestoken bent door een wesp/bij in de mond dan is het raadzaam om iets kouds in de mond te nemen en direct de huisarts te raadplegen!

Een dazensteek


Een daas is een bloeddorstig insect die ook wel steekvlieg of paardenvlieg genoemd wordt. Ze manifesteren zich met name bij warm en windstil weer en steken zelfs door dunne kleding heen. Het zijn de vrouwtjes dazen die steken en bloed zuigen, ze hebben namelijk het eiwitrijke bloed nodig om na de paring de eieren in haar achterlijf te laten rijpen. Een daas gaat snel zitten op het lichaam en steekt direct.

Een daas steekt met de snuit die uit tal van mesjes bestaat. Ze sporen mensen op aan de hand van de koolstofdioxide die ze uitademen. Bij het steken komt er speeksel vrij dat jeuk en een opgezwollen schijf op de huid veroorzaakt. Over het algemeen is de zwelling klein en van korte duur, maar er zijn ook mensen die heftig reageren en enorme zwellingen laten zien. Bij een dazenbeet bestaat het gevaar van een bacteriële infectie. Het is dan ook aan te raden de beet te ontsmetten met bijvoorbeeld azijn.

Wil je niets missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, scherpe aanbiedingen en nieuws.